De ce sa te casatoresti?

La un moment dat aceasta intrebare incepe sa tot revina in gandurile noastre, indiferent de sex sau varsta, indiferent daca suntem la prima tinerete sau in plina maturitate, indiferent daca suntem implicati intr-o relatie sau nu.

Care ar fi avantajele casatoriei?
Desi am putea face o distinctie intre gandirea si motivatiile barbatilor si cele ale femeilor, la o analiza mai atenta constatam ca acel act care legalizeaza o relatie este inca strans legat in mintea noastra de intemeierea unei familii.  De ce ai nevoie sa te casatoresti pentru a-ti intemeia o familie? De ce sa nu alegi sa traiesti langa omul iubit pur si simplu? Acea hartie e cea care te responsabilizeaza mai mult, care da un sens existentei tale?
Motive pentru care sa te casatoresti gasesti nenumarate: veti imparti totul, mai ales material, veti simti ca impartiti si bucuriile, si tristetile, si grijile, veti  avea cu cine sa faceti planuri pe termen lung, veti avea cu cine sa participati la petreceri, nunti, botezuri.
Ce ii determina pe unii sa fie atat de incrincenati, sa-si doreasca cu disperare casatoria? Sa fie doar dorinta de a “intra in randul lumii”? Sa fie doar impresia ca in felul acesta vor scapa de singuratate? Sa fie dorinta de a fi “siguri” ca celalat le apartine?
Ironia face ca atunci cand iti doresti cu disperare ceva acel lucru sa te ocoleasca si sa-ti puna rabdarea la grea incercare. In mod frecvent tinere domnisoare ajung sa faca o adevarata fixatie pe dorinta sau nevoia lor de a-si intemeia o familie.
Nu e de neglijat nici aspectul presiunilor externe ale familiei care isi doreste sa-si vada “copilul” asezat si la casa lui, astfel casatoria pare un deziderat, o obligativitate. Iar daca acest lucru se intampla, cu siguranta niciodata prea devreme sau la momentul potrivit, nu se jeneaza nici o clipa sa inceapa sa discute si sa solicite “cat mai curand” un nepotel/nepotica, de parca acesti copii s-ar afla de vanzare la supermarket si nu e nici o dificultate sa achizitionezi unul…
Totusi, de ce sa te casatoresti? Poate pentru a fi mai sigur ca il avea pe cel pe care-l iubesti alaturi? Pentru ca exista o parte norocoasa dintre noi care chiar se indragostesc si dragostea lor e impartasita? Si singura lor dorinta e sa fie impreuna, in fiecare clipa libera, in fiecare moment, sa cunoasca fiecare gand al celuilalt, sa poata avea grija unul de celalalt cu multa dragoste si acest lucru e mult mai usor cand locuiesc in aceeasi casa…

Dar tot nu e suficient pentru a justifica actul casatoriei. Pentru toate aceste lucruri nu ai nevoie de o hartie…

Si totusi, o femeie indragostita isi doreste sa poarte numele barbatului iubit din mandrie, din nevoia de a-i apartine in totalitate, din dorinta de a-i darui un copil si cest copil sa aiba acelasi nume fapt care intareste ideea de familie, de intreg, de uniune. Barbatul isi doreste sa daruiasca numele sau pentru ca in felul acesta responsabilitatea lui e certificata de impartasirea aceluiasi nume. La urma urmei o casatorie este sau ar trebui sa fie un legamant de dragoste, devotament si respect facuta celuilalt, si doar in felul acesta se justifica in forma ei legalizata.

Stii tu un alt raspuns la intrebarea “de ce sa te casatoresti?”….

 

One thought on “De ce sa te casatoresti?

 1. Este cumva un articol impotriva casatoriei? Oricum ar fi, intr-o oarecare masura sunt de acord cu el. Raspunsul la intrebarea ”de ce sa te casatoresti?” este, in opinia mea, destul de complex si ar putea fi dezbatut pe pagini intregi. Cred ca aceia dintre noi care decid sa faca acest pas lasandu-se influentati de familie, societate, reguli, de faptul au ajuns la o anumita varsta si nu sunt casatoriti, privesc acest lucru destul de superficial si cu siguranta nu va fi ceva de durata. In definitiv s-au vazut divorturi dupa cateva luni, eventual un an de la casatorie. Tocmai din cauza factorilor enumerati mai sus.
  Si da, intr-adevar poti trai pur si simplu langa persoana iubita, sa ii fii alaturi si fara acel act.
  Totusi pentru multi oameni, mai mult decat actul in sine, legamantul religios pe care il fac in biserica semnifica mult mai mult. Poate fi si asta un motiv intemeiat.
  Insa, eu consider ca acest lucru trebuie sa vina de la sine, pentru ca asa simtim si nu pentru ca asa trebuie.
  Asa ca…oameni buni, daca va iubiti cu adevarat si daca asa simtiti: casatoriti-va!
  Pentru ca mai presus de toate dogmele, prejudecatile, regulile, parerile celorlalti, conteaza ceea ce simtim si numai dupa asta trebuie sa ne ghidam cand ne hotaram sa facem pasul cel mare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s